søndag 1. juli 2012

Studiekompetanse og fagbrev - to veier med lik verdi


Videregående utdanning er noe mange av oss går gjennom, som en selvfølge. Veldig mange velger å gå tre år på studiespesialisering, noe som gir studiekompetanse for universitet og høgskole. Det er veldig bra og vi trenger akademikere. Når du går studiespesialisering er du sikret dine tre år på videregående, for så å få studiekompetansen. Hvorfor har man ikke i dag, de samme rettighetene for de som velger den andre veien å gå? De som går to år på yrkesfag, for så å skulle ta læretid. De har rett på- og får sine to år på skolebenken, men for at de skal få fullført sin vidergående utdanning, for å få sin "studiekompetanse" må de ha to år i lære i tilegg. Hvorfor har de ikke rett på de to siste årene? 

De to siste årene i lære for elevene på yrkesfag, er det samme som tredjeåret for studiespesialiserende. Det er det siste året, som er delt opp i to. Når jeg valgte å ta min utdannelse på studiespes. sikret jeg meg en utdanning fordi alt er lagt tilrette for det med både rettigheter og lovbestemmelser. Hvorfor kan man ikke da, på samme måte, lovfeste retten til lærlingeplass?! Læreplass, yrkesfaglige elver er på mange måter de som får verden til å gå rundt. Hva hadde vel politikere og akademikere ment og bestemt om barnehager om ikke vi hadde hatt barne- og ungdomsarbeidere? Hva skulle en bygningsingeniør gjort om ingen snekkere, kunne bygd konstruksjonene de tegner? Det er de som gjør en virkelig god jobb i samfunnet. Alle de jobbene som tidligere ble sett på som "arbeiderklassen". 

Hva skulle vi gjort hver gang TVen eller datamaskinen ryker, om ikke vi hadde hatt elektrikere

Jeg sammen med AUF krever lovfestet retten til læreplass. Det må likestilles som almennutdanning. -Stem rød-grønt i 2013 om du også er enig i dette!

Med vennelig hilsen
engasjert ungdom :-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar