tirsdag 3. juli 2012

Likestilling - ulike mennesker, like mye verdt


For meg er det helt grunnleggende at alle mennesker er av samme verdi og mening. Det er ikke noen som kan komme å fortelle at andre mennesker ikke betyr noe. Hvorfor er det da mobbing i samfunnet? Hvorfor tillater vi som samfunn at andre blir sett ned på? Når noe er ukjent og fremmed, begynner folk ofte å mobbe og nedverdige dem i stedefor å bli kjent med det nye. Det at noen har et handicap eller anderledes, gir på en måte en eller annen måte folk rett til å ødelegge for de. 

Men hva er det som gjør at folk mobber og ser ned på andre? I dagens samfunn i Norge er med en god blanding av farger og nyanser. Vi er fra forskjellige kulturer, har forskjellige seksuelle orienteringer og er av forskjellige kjønn! I min verden er det ikke noe som heter normal-unormal, det er begrep som tilhører fortiden. Vi ser på oss selv som tolerante, men hvorfor er det da sånn at når en del mennesker ser noen med utenlandsk opprinnelse tenker de at det er terrorister eller folk som skal snylte på skatten? Hvis vi driver å forhåndsdømmer folk på den måten, om det er forventningene våre til disse menneskene ender og blir de sånn. Det er ikke noe grunnleggende som gjør at mennesker fra Afrika, Midt-Østen eller Asia er tyver, voldtektsmenn eller skatte-snyltere. 

Vi er ikke født "onde" eller "gode", det er valg som vi som mennesker tar. Vi velger selv våre handlinger, om vi heter Ali, Friedrich eller Hans. Om noen er fysisk eller psykisk utviklingshemmede er ikke det noe som gjør de mindre verdt eller annderledes, det er noe som gjør de spesielle og unike. Mennesker som er utviklingshemmet på den ene eller den andre måten, er en inspirasjon for alle oss andre. Det er mennesker som har ett tøffere utgangspunkt enn oss selv, men som hver dag står opp og gjør det beste ut av livet. Det er ikke alle som kan snakke, høre eller se, men ved hjelp av kroppsspråk vises det ofte enn sann og genuin glede over livet. Mennesker med en annen form for handicap, som for eksempel at de er lam og må sitte i rullestol, viser med stort pågangsmot og livsglede at hvert sekund av livet bør nytes for du vet aldri hva som skjer i neste kapittel. Så i stedefor å se ned på disse menneskene, som har ett så tøft utgangspunkt, men kanskje en så stor livsglede, burde vi alle se opp til dem og beundre dem for hva de er!


En annen gruppe som ofte er veldig utsatt for utestenging og mobbing er mennesker som er for eksempel homofile, lesbiske, bifile, transseksuelle. Hvorfor det?! For meg er det viktigste å elske og å bli elsket. Hvordan- og hvorfor skal det på noen som helst måte være annerledes for disse menneskene? Det å elske noen er det mest gode tingen som kan skje både den som elsker og den som blir elsket. Hvordan kan man sitte på sin høye hest og kommentere og fortelle at noen som elsker, elsker feil. "Alle er Guds barn" er jeg opplært til. Ikke det at jeg er kristen, men jeg synes det er helt fantastisk at noen kan si det, men så komme med masse unntak. Som homofile, mennesker med utenlandsk opprinnelse. Ingen kan komme å fortelle at noen elsker feil. Å elske er den mest ekte og genuine følelsen ett menneske kan ha og da bør den som elsker få være i fred!!!


Likestilling mellom kjønnene er kommet langt, men det er fortsatt en lang vei igjen. I offentlig sektor tjener kvinner 80% av det menn gjør. I mange styrer er det fortsatt en majoritet av menn. Vi må få likestilt kjønnene fullstendig. Vi må gi muligheten til at mor og far skal kunne dele fødselspermisjonen 50-50, uten at staten skal fortelle hvem som skal være hjemme når. Kvinner og menn må ha akkurat de samme mulighetene og rettighetene. Men vi er også kommet langt. Vi har kvinner og menn i høye stillinger. Vi har kvinner som både har en karriere og barn, noe full barnehagedekning har ført til at er veldig mulig.


Til slutt vil jeg bare oppfordre alle til at neste gang du tenker negativt om noen du ikke kjenner, sitt deg selv i deres posisjon. Forestill deg hvordan det er å komme til ett helt nytt land og en ny kultur, hvordan det er å føle seg annerledes fordi man sitter i rullestol eller fordi man elsker "feil". Tenk over konsekvensene av dine tanker og utrykk!


Hilsen en engasjert pådriver!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar